homerun 25 & 26 juni 2022
kinderfonds

Log in

Al 244.509 Euro gedoneerd!
Teams: 19

‘Iets terugdoen voor dit geweldige doel’

Sportiviteit en gezelligheid zijn de twee belangrijkste ingrediënten van HomeRun-team Lekker Lekker Lôpe uit Brabant. Gezellige mensen die graag iets goeds willen doen voor het Ronald McDonald Kinderfonds.

En dat is niet zonder reden; twee van de teamleden verbleven zelf in een Ronald McDonald Huis.  

Fijn dat je dichtbij kunt zijn

Marjon verbleef in 2014 in Ronald McDonald Huis Utrecht nadat haar zoontje Melle drie dagen na zijn geboorte een hersenbloeding kreeg. En dat was niet het enige. Marjon had een keizersnede gehad, waardoor zij zelf ook moest herstellen. “Door de zware buikoperatie mocht ik geen autorijden. Heen en weer van huis naar mijn zoontje ging dus niet”, vertelt Marjon. “Dan biedt een Ronald McDonald Huis de uitkomst. Het was echt fijn om dicht bij Melle te kunnen zijn.” Marjon verbleef zes weken in het Huis. Een lange periode, zeker omdat haar man en twee andere kinderen thuis waren. “Het kon niet anders dan dat zij thuisbleven. Het gewone leven gaat ook door.” Hoewel Marjon niet met haar gezin in het Huis verbleef, zag ze wel dat bij anderen het gezinsleven zo goed mogelijk nagebootst werd door alle faciliteiten die er in het Huis zijn. “Ik vond het fijn om ook alleen te kunnen zijn. Mezelf terugtrekken en de rust pakken die ik nodig had als kraamvrouw.” Helemaal alleen was Marjon niet. Af en toe kwamen vriendinnen koken, namen ze haar mee uiteten of bleef haar moeder bij haar overnachten. “Met Melle gaat het nu goed. Door mee te doen met de HomeRun doe ik iets goeds terug voor dit geweldige goede doel.”

Begrepen worden zonder woorden

Ook Helga, begeleider van het team, verbleef in een Ronald McDonald Huis. In 2004 werd zoon Sam gezond geboren. Tot dat de verpleegkundige op het consultatiebureau een ruisje aan zijn hart hoorde. Na een aantal artsen te hebben gezien en echo´s gemaakt te hebben, bleek Sam een vernauwde aorta te hebben. Hij moest geopereerd worden. “In het ziekenhuis hoorden we van het bestaan van het Ronald McDonald Huis, maar of er plek voor ons zou zijn tijdens de operatie, was nog niet bekend. Heel kort voor de operatie kregen we het goede nieuws dat we er terecht konden. Daar waren we heel blij mee!” Sam onderging een drie uur durende operatie. In de tussentijd verbleef Helga met haar man in Huis Nijmegen. “Hier begrijpt iedereen elkaar zonder woorden. Je wordt niet raar aangekeken als je door de kamer ijsbeert en zonder te vragen krijg je een kop thee. Als ouders zorg je voor elkaar. Je begrijpt elkaar.” Lang hoefde Helga niet na te denken om mee te doen. Haar motivatie is glashelder. “In de dagen dat ik er was, heb ik gezinnen gezien die er weken, zelfs maanden verbleven. Je krijgt een kijkje hoe het ook anders kan zijn. Dan dacht ik: ‘stel dat het Huis er niet was? Dan verbleef je in een hotel, waar niemand je begrijpt, niemand je ziet en jij met je ziel onder de arm loopt’. Dat wil ik voorkomen. Daarom zet ik me graag in!”

Sportieve en gezellige acties

Het credo van het team zie je ook terug in de acties de ze organiseren om geld op te halen. Zo zie je sportiviteit terug in de crossrun die ze organiseerden, en gezelligheid onder andere in de speciaal ontworpen Oeteldonk emblemen die ze verkochten tijdens carnaval. De acties worden door steeds verschillende leden van het team bedacht en opgezet. “Zo houden we diversiteit in onze acties, de mensen die meedoen en gaan we efficiënt met onze tijd om.”

Groot en klein

Een groot Brabants evenement is Paaspop en ook daar heeft het team een leuke actie aan weten te koppelen. “We hebben geholpen op de parkeerplaats van het evenement en het parkeergeld mochten we houden voor onze HomeRun. Daar zijn we heel erg blij mee.” Ook de kinderen van teamleden zetten zich in. Job, Jarno, Boaz en Floor hebben in alle klassen van hun school een spreekbeurt gehouden over het Ronald McDonald Kinderfonds en een sponsorloop georganiseerd. “Zo´n sponsorloop levert vaak een paar honderd euro op, maar dit keer overtrof het een ieder zijn verwachting. Er is maar liefst € 3.200 opgehaald! Met de opbrengsten van alle acties bij elkaar zijn we verzekerd van ons startbewijs.” De andere acties zijn bijvoorbeeld statiegeldacties bij verschillende vestigingen van Albert Heijn in 's-Hertogenbosch, Tilburg, Breda e.o. en de verkoop van flessen wijn.

Vol vertrouwen naar de start

Met de training zit het wel goed binnen het team. “Ik loop regelmatig hard. De New York Marathon heb ik al in de benen zitten, dus over de training maak ik me geen zorgen”, vertelt Marjon. Ook begeleider Helga is er klaar voor. “Ons startbewijs is binnen en we hebben nog wat acties staan. Ik heb er zin in!”

Tekst: Yvette Baks